- Alt om uv negle lamper
- UV LED, neglelamper, uv lamper
En af de helt store fordele ved gelé produkterne (Gellak, Shellac, Buildergel, Akrylgelé etc.) er, at de først hærder, når de udsættes for UV lys. På den måde har du masser af tid, til at påføre, placere og forme produkterne på neglene. Når du så er klar til det hærdes produkterne i UV neglelampen. Modsat hærder akryl (akrylnegle) hurtigt, lige fra det tidspunkt, hvor akrylpulvret er dyppet i akrylvæsken.
UV neglelamperne gør det samme job, nemlig at lave UV lys. Men alligevel er der en række ting, som adskiller dem.
- Deres lyskilde: LED dioder, DUAL LED dioder eller rør
- Deres effekt - måles i Watt
- Deres fysiske størrelse
- Deres ekstra funktioner: timer, NoHeat, sensor
- Designet
Skal jeg ikke bare vælge den dyreste?
Det er ikke så let som bare at sige, at man køber den dyreste, så har man den lampe, der passer bedst til ens behov. Det er heller ikke sådan, at pris og kvalitet hænger sammen.
Lidt om UV lyset - det der får hærdningen til at ske
Lyset fra UV rør og UV LED dioder er ikke ens. I gelé produkterne er der tilsat et kemisk stof, som starter hærdningen. Stoffet aktiveres ved en bestemt slags UV lys. Stoffet kaldes også "Photoinitiatore". Derfor er der nogle produkter, som kun hærder i en UV lampe med rør, og andre, der kun hærder i en UV lampe med LED dioder. Langt de fleste produkter i dag hærder dog i begge slags lamper. Det kan de fordi producenten bare har valgt at tilsætte flere slags "photoinitiatorer".
Mængden af UV lyset har betydning for hvor hurtigt hærdningen kan ske. Almindeligt UV lys fra rør, er en blanding af forskelligt UV lys. Noget af det "duer" altså ikke til en bestemt type photoinitiatore. UV LED dioder er til gengæld uhyre effektive til at lyse med en bestemt slags UV lys. Derfor er mængden af lige netop det UV lys, der skal bruges stort.
De nyeste UV LED dioder kaldes også for Dual LED. Det gør de, fordi de også kan lave UV lys som det, der kommer fra UV rør. De kan altså bruges til næsten alle slags produkter - uanset om produkterne er lavet til at hærde med UV lys fra rør eller UV LED lys.
Effekt - Watt
UV neglelamper beskrives oftest med hvor mange Watt de har. Man kan godt som tommelfinger regel sige, at jo flere watt jo mere lys. Lidt som en støvsuger. Jo flere watt jo bedre sugeevne siges der, at den har. I de traditionelle UV lamper med rør, er effekten typisk 36W fordi det netop svarer til 4 stk rør. Der er ikke rigtig plads til flere rør i lampen. UV LED lamperne har typisk effekt fra 24W til 120W eller endda mere. For at få mere/højere effekt anbringes der typisk flere dioder i lampen. (de gule på billedet herunder)
En god hærdning af geleprodukterne
For at opnå en så god hærdning som muligt, er det vigtigste, at alle negle belyses og helst lige meget. Tiden det tager at hærde et produkt er den tid, det tager, at hærde den negl, der får mindst belysning. Det kan især være svært at hærde tommelfingeren godt. Den ligger ofte lidt på højkant/skrå inde i lampen. Derfor er det vigtigt at dioderne er anbragt helt nede i lampen, så tommelfingeren også belyses ind fra siden. Jo mere effekt en UV LED lampe har, jo flere dioder er der anbragt i lampen. Og jo flere dioder, jo bedre belyses alle negle med så meget UV lys som muligt.
UV lampens facon og størrelse
En større lampe er ikke nødvendigvis bedre. I et solarie har det betydning hvor tæt du er på rørene. Sådan er det også i en UV neglelampe. Jo større lampe, jo længere afstand er der fra nogle af dioderne til neglen. Men nogen gange er størrelsen vigtig. Hvis du vil lave negleforlængelser på skabeloner fylder hånden simpelthen mere. Hvis lampen bliver for lille kan det være svært at få plads til hånden med skabeloner på. Men hvis man kun laver gellak/shellac negle, så er det rigtig fint med en lille lampe, hvor afstanden fra diode til negl godt kan være halv så stor som i den store lampe.
Jo større lampen er, jo dybere er den også. Nogle oplever, at de støder mod "bagvæggen" i lampen, hvis lampen er for lille. Især hvis man laver meget lange forlængelser med tipper, er der jo brug for mere plads i dybden inde i lampen.
Med eller uden bund
UV lamperne fås i modeller med bund og uden bund. Ogtest kan bunden tages af. Hvis man laver gellak/shellac på fødderne, er det rigtig praktisk at lampens bund kan tages af. På den måde kan lampen sættes ned over foden. Nogle foretrækker lamper uden bund og nogle foretrækker lamper med bund. Argumentet for at bunden er god, er at man er helt sikker på, ikke at ramme bordet med uhærdet produkt. Det kan let ske med tommelfingeren, der ligger på skrå, eller lange negle hvor spidsen kan ramme underlaget/bordet.
Opbevaring
Neglegrejet fylder. Derfor kan størrelsen af lampen også være en faktor men vil medtænke. Måske kan man leve med lidt længere hærdetid, for at lampen tilgengæld fylder mindre og er lettere at få plads til i for eksempel en skuffe? Hvis man tager den med sig på ferie, i sommerhuset eller på besøg hos en veninde, så er hærdetiden måske også mindre vigtig end størrelsen.
Strøm skal der til
Langt de fleste neglelamper får strøm direkte fra stikkontakten med en omformer. Lidt som en bærbar komputer. Der findes også lamper som kan få strøm fra USB stik. Og der er også lamper som har batterier. Nogle af batterilamperne kan oplades. Batterier er praktisk, men også upraktisk. Det er svært at vide hvor meget strøm man har tilbage. Men løber man tør for strøm, kan man anvende den medfølgende oplader. Omvendt er man helt uafhængig af stik og ledninger hen over bordet, hvor man arbejder. USB lamperne kan man for eksempel sætte til sin bærbare computer eller en powerbank. Man kan selvfølgelig også bruge den med en ledning og en USB adapter, som dem man bruget til at oplade mobiltelefoner.
Længden af den ledning, der følger med lampen kræver ofte, at der er en stikkontakt lige i nærheden. Det kan være en god investering, at købe en ekstra forlænger ledning til lampen, eller have en forlængerledning til 220V.
Ekstra funktioner - features
UV neglelamperne kan have en masse forskellige ekstra funktioner.
Timer: Sådan en funktion har langt de fleste lamper. Men der kan være forskel på hvordan de virker. Nogle lamper har knapper med hver sin timertid. typisk 10s, 30s, 90s. Nogle timere tæller op og andre tæller ned. Der kan også være en knap med "99s" som står for "No Burn". Når denne funktion aktiveres, så sker hærdningen i trinvis forskellige effekter over 120s.
NO BURN: Når geléprodukterne hærdes udvikles der varme. Gellak/shellac er så tynde lag, at varmen ikke når at gøre ondt. Men når lagene er tykkere, som med buildergel, akrylgele udvikles der rigtig meget varme. Hærdningen sker først på overfladen der belyses. Derfor kan den varme der udvikles dybere ned i gelelaget nemmere gå nedad i det bløde uhærdede materiale. Varmen kan bliver så varm, at det føles brændende og endda smertefuld. En løsning er at hærde ved mindre effekt så varmen kan nå at komme væk. NO BURN eller NO HEAT er en funktion, der automatisk styrer UV lampens effekt. Den gør, at hærdningen begyndes med lav effekt. Herefter skrues effekten op i trin, indtil fuld effekt. Den samlede hærdetid er ofte 120s. Op den måde er hærdningen helt smertefuld. Man kan selvfølgelig opnå samme resultat ved blot at tage hånden ud, når man mærker varmen. Køle af og så fortsætte hærdningen.
Sensor: Rigtig mange lamper har også en sensor, der kan registrere når der lægges en hånd ind i lampen. Når lampen tændes, tælles enten ned eller op til maksimal 120s. På nogle lamper kan timerknappen aktiveres på forhånd, så lampen kun tæller op til den valgte tid. Lampen husker så denne indstilling. Sensoren er anbragt lavt i lampen. Men det betyder også, at hvis hånden ikke ligger fladt ned, kan sensoren ikke registrere hånden. Det kan eksempelvis være svært at få hånden fladt ned, hvis der er skabeloner på fingerne. I det tilfælde kan man anvende timerknappen, eller ligge noget ind, til at aktivere sensoren.
Sensoren er også rigtig praktisk til lige at kunne stikke hånden ind, og tænde indtil den igen tages ud. Hvis man arbejder med Liquidgel flyder produktet. Hvis man lægger for meget (tykt lag) på ex. en tommelfinger eller på en skabelon, kan produkter løbe/flyde lidt ved hærdningen. Istedet kan man lægge flere lag, og så lige give en smule hærdning imellem lagene, så produktet bliver der, hvor man havde tænkt de skulle ligge.
Display og knapper: Hvis lampen er udstyret med display, er de ther, man kan se, timeren. Display og knapper kan enten vende fremad eller bagud. Hvis man vil bruge UV lampen til kunder, kan det være praktisk, at knapper og display vender bagud. Laver man negle på sig selv, er det mere praktisk, at de vender en anden vej.
Halvering af effekt: På nogle lamper er der en knap til at halvere lampens effekt. Det kan være en fordel for at undgå varmeudvikling med geléprodukterne.
Designet
Selve lampens design kan også være vigtig hvis du vil have den stående i en salon. Nogle har bærehåndtag. Nogle fylder mindre end andre. Du kan måske også vælge forskellige farver. Nogle har rødt display, andre hvidt. Og der er store forskelle på lampens knapper og placering.
Pris og kvalitet
Det er ikke altid sådan at pris og kvalitet følges ad. Som udgangspunkt er målet for producenten jo at lave en så billig og god UV neglelampe som muligt. Det der afgør prisen på en lampe er derfor materialerne. Jo større lampe, jo mere plast og større støbeform. Jo større lampe jo større kasse og jo højere forsendelsesomkostninger. Flere funktioner kræver mere elektronik. Jo flere watt jo flere dioder. Fremstillingstiden er også vigtigt. Jo mere tid, der skal jo bruges på at samle lampen, jo dyrere er den at producere.
Prisforskelle på samme lamper skyldes derimod andre ting. Indkøbsprisen afhænger ofte af en bestillings størrelse. En lille forhandler køber derfor dyrere ind. Prisforskellen kan også ligge i den garanti, du efterfølgende har. Køber du på ex. Ebay, eller en udenlands webshop, kan det være bøvlet og dyrt at sende en vare retur. Derfor sker det sjældent og derfor kan de ofte sælge billigere, fordi de ikke skal regne med, at produkter kommer retur, enten ved fortrydelse eller fordi de går i stykker.
Hvis du oplever fejl, eller at lampen går i stykker, er grunden oftest "sjusk" i produktion og manglende test af produkterne. Derfor er det vigtigt at vælge at købe et sted, hvor du har sikkerhed for at garantien overholdes. Det er også vigt
Hvordan vælger du så lampe?
Det er som sagt ikke bare at købe den dyreste. Det kan sagtens ske, at du faktisk bliver mest tilfreds med den billigste. Nogle vil i længden blive kede af, at lampen er "kæmpe stor", mens andre vil blive kede af, at lampen måske mangler nogle funktioner, eller er for lille til en hånd med skabeloner.
Du kan stille dig selv nogle spørgsmål.
- Er hærdetiden vigtig for mig (30-60 sek. fra eller til)?
- Hvor ofte skal jeg egentlig bruge min lampe?
- Prisforskellene kan være store. Skal jeg købe produkter istedet for en dyr lampe?
- Vil USB eller batteri være praktisk for mig?
- Skal lampen bruges i salon eller kun af mig (display retning)?
- Laver jeg negle på skabeloner? (så har jeg brug for stor lampe med plads)
- Har jeg brug for en "NO BURN" funktion?
- Med eller uden bund?
- Hvilket lampe design synes jeg egentlig bedst om?
- Skal min lampe fylde så lidt som muligt og være nem at pakke væk i en skuffe?
God fornøjelse med dit valg af UV neglelampe.